Aandacht uit Frankrijk voor de Museumbunker Grebbelinie

Bezoek Frankrijk Museumbunker

In de wintermaanden is de museumbunker aan de Langesteeg gesloten. Zondagmiddag ging de deur open voor bezoek uit Frankrijk.

De Historische Kring Leusden verzorgde een rondleiding voor het gezelschap rond historicus Alain Durrieu, schrijver van een aantal boeken over de ‘Atlantikwall’. De gasten waren gidsen uit bunkermusea in Zuid-Bretagne en vrijwilligers bij de restauratie van bunkers, o.a. bij St. Nazaire. Dáár was in 40-45 een basis voor Duitse onderzeeërs, met uiteraard veel versterkingen in de omgeving. Het gezelschap bekeek al eerder overblijfsels van de Atlantikwall in Nederland. Nu wilde men ook iets zien van de Nederlandse verdedigingswerken. De reis ging naar Kornwerderzand (de Afsluitdijk) en op de terugweg langs de Grebbelinie.

Na een bezichtiging van de museumbunker volgde nog een rondleiding op de Asschatterkeerkade, met uitleg van de manier van onderwaterzetting van dit gebied tijdens de mobilisatie in 1939.

Meer lezen

Schrijfblokken 14x vKooij
HKL

Aantekeningen notariële akten A.J. van Kooij nu online!

Vanaf 1970 tot 1990 heeft de heer Arie van Kooij een groot deel van de notariële akten uit Archief Eemland van de Amersfoortse en Leusdense notarissen doorgenomen. Leden van de Historische Kring Leusden hebben deze met de hand geschreven aantekeningen uitgetypt met de bedoeling ze voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Kapelaan (later pastoor) Kitselaar in 1943
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.4 – 2021

In het vierde nummer van deze jaargang leest u een bijdrage van Frans van Loenen over “Geertrudishof” naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Stichting en de door haar beheerde woningen. De vlag kan uit en en het feestje wordt gevierd in november 2021….