Fiets- en wandelroutes

Elfstenentocht in de gemeente Leusden

Deze fietsroute leidt u langs elf attentiestenen. Dit zijn bruin/zwarte chique stenen met een afmeting van 50×50 centimeter die verzonken liggen in de bestrating op plaatsen waar diverse markante historische gebouwen in de gemeente Leusden zijn verdwenen. De stenen nodigen uit om even bij stil te staan. Ze zijn voorzien van de naam van het pand, de jaartallen, een mooie foto en enkele regels tekst met de belangrijkste historische informatie. Op onze website pagina over attentiestenen kunt u meer lezen over de verdwenen, historische gebouwen.

Onderweg treft u diverse bezienswaardigheden aan. Een selectie daarvan hebben wij in deze folder voor u belicht met een foto en een korte beschrijving. Wanneer u de fietstocht fietst en u om u heen kijkt, ziet en ervaart u behalve prachtige natuur gelukkig nog heel veel cultuurhistorie in onze mooie gemeente Leusden. Desgewenst kunt u de fietsroute onderbreken met een stopin één van de horecagelegenheden die u passeert.

De fietstocht is in totaal 27km maar kan worden ingekort tot 15 km. De route is bij verschillende verkooppunten in Leusden ná 18 mei te verkrijgen, o.a. De Kopermolen, Bruna, Readshop, VVV (in de bibliotheek).

Het Luciapad in Stoutenburg

Een familiespeurtocht naar de Juwelen van Lucia. De speurtocht bevat opdrachten en spelletjes over het landschap en de natuur van Stoutenburg. Lucia van Lilaar was de rijke Kasteelvrouwe rond 1800. Toen de Fransen ons land veroverden werd Lucia bang en zij verstopte haar juwelen ergens op haar Landgoed. Als de juiste verstopplek van de juwelen van Lucia wordt gevonden wacht een verrassing in het Koetshuis!

Meer informatie over deze wandeling bij het Infocentrum Koetshuis Stoutenburg, Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg.

Wandelroute Grebbelinie

De dijk van de Grebbelinie is een verhoogde wandelboulevard waar veel natuur en cultuurhistorie te zien is. Tijdens de wandeling over de Liniedijk kijk je prachtig uit over het landschap van de Gelderse Vallei. De route over de Grebbeliniedijk voert van Leusden naar Woudenberg. Wandelaars kunnen starten bij de Asschatterweg of bij een ander punt langs de Liniedijk. De totale route is 10 kilometer. Wandelaars hebben een Smartphone nodig om de 45 QR-codes te kunnen lezen. Een Quick Scan of QR-code reader kan worden gedownload uit de app-store.

Meer informatie over deze route is te lezen op leusdennatuurlijk.nl. De route is ook als PDF bijlage te bekijken en uit te printen.
Bij de Assatterweg start ook de route in noordelijke richting naar Amersfoort. Deze route is 3 km lang. Deze noordelijke route langs Grebbelinie is ook als PDF bijlage te bekijken. 

Ommetje Heetveld en den Treek

Het is een afwisselende wandeling van ongeveer negen kilometer over verharde wegen maar hoofdzakelijk over mulle bos- en heide- en ruiterpaden. Dus goede schoenen is een must. Het eerste deel voert over het oude boerenlandschap van het Heetveld dat we bij het schilderachtige Treekermeertje verlaten. Vervolgens wandelen we langs bospaden naar de twee grafheuvels en het nabij gelegen recreatieterrein “Het Treekerpunt”. De terugweg gaat door naaldbos en voert ons, dicht bij huize Den Treek, door aantrekkelijk parkbos.

De route is als PDF bijlage te bekijken en uit te printen. 

Wederopbouw boerderijen

Het Bureau Wederopbouw Boerderijen, een overheidinstelling, was vanaf juli 1940 verantwoordelijk voor de wederopbouw van de verwoeste boerderijen. Het liet boerderijen in regionale vormentaal bouwen die een moderne agrarische bedrijfsvoering toelieten. Veel wederopbouwboerderijen dragen een gevelsteen met een uit het vuur springende leeuw. Startpunt is bij Hoeve “de Beek”, Brinkkanterweg 23, 3931 PJ  Woudenberg.

De route is als PDF bijlage te bekijken en uit te printen. 

Klompenpaden rondom Leusden

Klompenpaden rondom Leusden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het landschap hersteld. Rondom Leusden vindt je de volgende klompenpaden: Schutpad, Dashorsterpad, Snorrenhoefpad, Glindhorsterpad en het Stoutenburgerpad.

Meer informatie over klompenpaden is onder andere te vinden bij leusdennartuurlijk.nl

Fietsroutes Leusden

In Leusden is het prachtig fietsen. De VVV Leusden heeft meerdere fietsroutes in en om Leusden beschikbaar: Boodschappen bij de boer, Valleidorpen, Historische route, Leusderheide, Ontdek Achterveld, van Leusden tot Woudenberg, Valleikanaal, Vieweg en Den Treek.De fietsroutes zijn o.a. te verkrijgen bij de VVV Leusden. Ook op zijn er mooie fietsroutes langs het Valleikanaal, door de bossen en door de Geldersche Vallei.

Meer informatie over fietsroutes is onder andere te vinden bij leusdennatuurlijk.nl.