Groepsbezoek HKL 2023
Fort bij Vechten
Aanmelding is niet meer mogelijk - het maximum aantal deelnemers is bereikt
Aanmelding vooraf is verplicht, evenals de betaling van een eigen bijdrage van 10 euro. Wij vragen u ook of u een Museumkaart kunt meenemen (voor de HKL scheelt dat namelijk in de totaalkosten). Aanmelden en betalen doet u per persoon met de knop AANMELDEN. In het onderstaande online inschrijfformulier moeten alle velden verplicht worden ingevuld.
Wij kijken uit naar deze groepsactiviteit!
Belangrijkste informatie
Excursiedag: zaterdag 16 september.
Kosten: € 10,00 per persoon (direct te voldoen bij inschrijving).
Maximum aantal deelnemers: 60 personen.
Vervoer: inclusief de HKL bus van en naar Leusden.
Verzamelen vanaf 12.30 uur en uiterlijk
Vertrek bus: zaterdag 13.00 uur vanaf de Koningshof kerk.
Terug in Leusden om ongeveer 18.00 uur.
Opstapplaats bus
- de Koningshof kerk, De Blekerij 33, 3831 CT, Leusden.
- bestemming Fort bij Vechten, Achterdijk 12 te Bunnik.
Programma Fort bij Vechten
- van 13.00 t/m ongeveer 16.00 uur.
- consumptiebonnen voor 1x koffie/thee, 1x gebak en 1x fris of bier
- rondleiding en expositie.
Groepsbezoek Fort bij Vechten
Het bestuur van de Historische Kring Leusden nodigt u van harte uit voor een georganiseerd groepsbezoek aan Fort bij Vechten, op zaterdag 16 september inclusief busvervoer van en naar Leusden.
Dit fort is rond 1870 gebouwd en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is gelegen op een rustieke, groene lokatie vlakbij Utrecht. Het fort heeft een indrukwekkende entree die wij wandelend vanaf het parkeerterrein tegemoet treden.
We zullen in kleinere groepen (15 personen) een rondleiding met gids krijgen, die ons meeneemt over het terrein en in het binnenste van het fort. Het is aan te raden dat u schoenen met profiel aan heeft voor de rondleiding met gids.
In genoemde groepen bezoekt u ook het Waterliniemuseum, waarvan de sfeervolle entree onderdeel is van het fort, en dan overgaat in nieuwbouw waarin op moderne wijze de werking en geschiedenis van de waterlinie wordt toegelicht.
Historie Fort bij Vechten
Het unieke monument, Fort bij Vechten bij Bunnik is een Nederlands fort, gebouwd van 1867 tot 1870. Het is binnen de gracht 17 hectare groot en binnen de grenspalen 23 ha. Er zijn 16 miljoen bakstenen verwerkt in de 22 gebouwen van het fort. Het maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en is sinds 1996 eigendom van Staatsbosbeheer. Sinds 10 oktober 2015 is hier het Waterliniemuseum Fort bij Vechten gevestigd.
Het fort ligt op enige afstand van de stad naar het oosten en diende om artillerieaanvallen op de stad Utrecht en op achter het fort gelegen verdedigingswerken te voorkomen of te belemmeren. Bij een succesvolle vijandelijke aanval zouden de terugtrekkende Nederlandse troepen in het fort worden opgenomen. Na een hergroepering was dan een eventueel Nederlands offensief weer mogelijk. Het naburige Fort bij Rijnauwen had eenzelfde functie.
In het fort is het Nationale Waterliniecentrum gebouwd, een uitgebreider informatiecentrum over de Waterlinie, dat bij de opening de naam Waterliniemuseum Fort bij Vechten heeft gekregen. Op het terrein van het fort is een unieke vorm van flora en fauna.