Haan op toren Oud Leusden opnieuw verguld

Toren Oud-Leusden met gerestaureerde haan

De kerktoren op de begraafplaats in Oud Leusden heeft haar kruis, de gouden pijnappel en gouden windhaan sinds vrijdag 7 mei 2021 weer terug. Eind januari van dit jaar werden de torenhaan, pijnappel en het kruis van de toren van Oud Leusden verwijderd.

Toren Oud-Leusden zonder haan
Foto: Gerard Voskuilen
Foto: Gerard Voskuilen

 

De monumentenwacht adviseerde, na een inspectie, deze ornamenten van de toren te restaureren. Eerdere restauraties werden uitgevoerd in de jaren 70 en 90. Twee bedrijven uit het oosten van het land voerden de herstelwerkzaamheden deskundig uit.

Een hoogwerker bracht de ambachtslieden op werkhoogte. Eerst werd het kruis geplaatst, vervolgens de (wind)haan als laatste de pijnappel. De toren van Oud Leusden is weer compleet!

 

Torenhaan en pijnappel Oud-Leusden
Foto: Gerard Voskuilen

Toren van Oud-Leusden speelde belangrijke rol in ontstaan Leusden

De toren, een van de oudste van Nederland, heeft samen met de voormalige kerk die er bij stond een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van het dorp.

Karel de Grote schonk in 777 namelijk het landgoed ‘Villa Lisiduna’ aan de Utrechtse kerk. “Daaruit is Lisiduna of Leusden met een aantal boerderijen rond de kerk ontstaan”, vertelt Ronald Polak tijdens het interview bij RTV Utrecht. De kerk die bij de huidige kerktoren hoorde, is in 1588 tijdens de beeldenstorm verwoest, in verval geraakt en vervolgens gesloopt. In 1829 verhuisde de moederkerk naar het huidige Leusdense centrum aan de Arnhemseweg.

Ronald Polak vindt de restauratie het dubbel en dwars waard.

“Niet alles wat oud is moet blijven, maar dit is zo’n markante plek en is juist zo mooi gebleven omdat er eeuwenlang voor gezorgd is. Dan moeten wij daar in onze tijd ook onze best voor doen”.

 

 

Meer informatie over het plaatsen van de haan op de toren is te vinden op de website van RTV Utrecht. 

Daar is ook het volledige interview met Ronald Polak te beluisteren.

 

Meer lezen

Leusden Toen-mei 2022
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.2 – mei 2022

In dit nummer van Leusden Toen aandacht voor het orgel van de Dorpskerk in Leusden-Zuid dat bestond vorig jaar 150 jaar. Verder een artikel over Willem V en zijn Leusdense jachtvelden, ruim 200 jaar geleden en een artikel over de jacht op bodemschatten met een metaaldetector, anno 2022.

voorjaarslezing; boek van Hans Onderwater voorkant-geddes
HKL

lezing over voedselconferenties in Achterveld op 28 en 30 april 1945

Het bestuur nodigt u van harte uit voor deze lezing op 28 april 2022. In Achterveld werd de voedseldropping in West-Nederland voorbereid. Historicus Hans Onderwater MBE uit Barendrecht plaatst deze belangrijke gebeurtenis in een historisch kader. Hij schreef diverse boeken over Operatie Manna.
Locatie: De Roskam, Hessenweg 212, 3791 PN Achterveld.
De aanvang is om 20.00 uur en de avond is vrij toegankelijk.
In de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.