Historisch Kijkcafé over de St. Hubertusjacht

StHubertusjacht 6okt2020 afgelast

Het Historisch Kijkcafé gaat niet door! Dit i.v.m. de strengere corona maatregelingen die zijn ingegaan.

Onze leden zijn voornamelijk oudere mensen, dus horen bij de risicogroepen.


Dinsdagmiddag 6 oktober is er weer een kijkcafé, met dit keer de St. Hubertusjacht als thema.

Voordat je ze ziet, hoor je het opgewonden, aanzwellend geluid. Achter foxhounds jagen ruiters door weilanden, bossen en over de heide. Zij vallen op met hun rode en donkerblauwe jassen, hun cap of hoge hoed, witte handschoenen en rijbroek en zwarte laarzen. De meute volgt het uitgezette spoor van een in vossenurine gedrenkte lap, de slip, en aan het eind van elke ’run’ wacht hen een koeienpens, de zogenaamde ‘kill’. De St. Hubertusjacht werd tot voor kort in het bos- en heidegebied van Den Treek gereden.

Slipjacht
Verschillende plaatsen in het land kennen hun slipjachten ‘achter het spoor van de vos’. De jacht in Leusden gaat het verst terug en werd voor het eerst gereden in 1919. Honderd jaar later wordt het seizoen van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging nog steeds elke eerste zaterdag van november geopend met dit kleurrijke evenement.

St.Hubertusjacht Leusden
Door de Luntersebeek met op de achtergrond de marechausseekazerne bij Bavoort, 1928. K.N.J.V. Collectie HKL

Deze St. Hubertusjacht is het onderwerp van het Kijkcafé. De Historische Kring Leusden presenteert aan de hand van afbeeldingen en verhalen de geschiedenis en achtergrond van deze slipjacht. Veel leidinggevende personen binnen de jachtvereniging woonden in Leusden, zoals Sjef Gilissen die aan de Buurtweg de St. Hubertushof liet bouwen. In Den Treek-Henschoten werd het hele jaar door geoefend met de jachthonden. De kennel bevond zich vanaf het begin in Leusden.

Aanmelden noodzakelijk
Het kijkcafé wordt op dinsdag 6 oktober gehouden in boerderij Nieuw Langebeek van de Bibliotheek Leusden (bij Winkelcentrum de Hamershof). De laatste keer, in februari, was de belangstelling overweldigend en de ruimte overvol. Daarom is vooraanmelding nu noodzakelijk, zeker in deze coronatijd. Dat kan via www.bibliotheekeemland.nl onder actueel/agenda 6 oktober.

In het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden passen maximaal 20 personen. Er zijn twee presentaties van ongeveer een uur, met begintijden half twee en drie uur. Vol is vol, maar bij meer belangstelling kan het kijkcafé worden herhaald in begin november.

Plaats: De Bibliotheek Leusden, Hamersveldseweg 77 (in de Hamershof).
Dinsdagmiddag 6 oktober 13.30-14.30 en 15.00-16.00 uur.
Vooraanmelding verplicht via
www.bibliotheekeemland.nl onder actueel/agenda 6 oktober.

Meer lezen

LeusdenToen-aug-2021
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.3 – 2021

Redactie  Dit is alweer het derde nummer van Leusden Toen in 2021. Nu het leven weer wat vrijer is geworden na de Coronapandemie heeft het