Historisch Kijkcafé over de St. Hubertusjacht

StHubertusjacht 6okt2020 afgelast

Het Historisch Kijkcafé gaat niet door! Dit i.v.m. de strengere corona maatregelingen die zijn ingegaan.

Onze leden zijn voornamelijk oudere mensen, dus horen bij de risicogroepen.


Dinsdagmiddag 6 oktober is er weer een kijkcafé, met dit keer de St. Hubertusjacht als thema.

Voordat je ze ziet, hoor je het opgewonden, aanzwellend geluid. Achter foxhounds jagen ruiters door weilanden, bossen en over de heide. Zij vallen op met hun rode en donkerblauwe jassen, hun cap of hoge hoed, witte handschoenen en rijbroek en zwarte laarzen. De meute volgt het uitgezette spoor van een in vossenurine gedrenkte lap, de slip, en aan het eind van elke ’run’ wacht hen een koeienpens, de zogenaamde ‘kill’. De St. Hubertusjacht werd tot voor kort in het bos- en heidegebied van Den Treek gereden.

Slipjacht
Verschillende plaatsen in het land kennen hun slipjachten ‘achter het spoor van de vos’. De jacht in Leusden gaat het verst terug en werd voor het eerst gereden in 1919. Honderd jaar later wordt het seizoen van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging nog steeds elke eerste zaterdag van november geopend met dit kleurrijke evenement.

St.Hubertusjacht Leusden
Door de Luntersebeek met op de achtergrond de marechausseekazerne bij Bavoort, 1928. K.N.J.V. Collectie HKL

Deze St. Hubertusjacht is het onderwerp van het Kijkcafé. De Historische Kring Leusden presenteert aan de hand van afbeeldingen en verhalen de geschiedenis en achtergrond van deze slipjacht. Veel leidinggevende personen binnen de jachtvereniging woonden in Leusden, zoals Sjef Gilissen die aan de Buurtweg de St. Hubertushof liet bouwen. In Den Treek-Henschoten werd het hele jaar door geoefend met de jachthonden. De kennel bevond zich vanaf het begin in Leusden.

Aanmelden noodzakelijk
Het kijkcafé wordt op dinsdag 6 oktober gehouden in boerderij Nieuw Langebeek van de Bibliotheek Leusden (bij Winkelcentrum de Hamershof). De laatste keer, in februari, was de belangstelling overweldigend en de ruimte overvol. Daarom is vooraanmelding nu noodzakelijk, zeker in deze coronatijd. Dat kan via www.bibliotheekeemland.nl onder actueel/agenda 6 oktober.

In het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden passen maximaal 20 personen. Er zijn twee presentaties van ongeveer een uur, met begintijden half twee en drie uur. Vol is vol, maar bij meer belangstelling kan het kijkcafé worden herhaald in begin november.

Plaats: De Bibliotheek Leusden, Hamersveldseweg 77 (in de Hamershof).
Dinsdagmiddag 6 oktober 13.30-14.30 en 15.00-16.00 uur.
Vooraanmelding verplicht via
www.bibliotheekeemland.nl onder actueel/agenda 6 oktober.

Meer lezen

Schrijfblokken 14x vKooij
HKL

Aantekeningen notariële akten A.J. van Kooij nu online!

Vanaf 1970 tot 1990 heeft de heer Arie van Kooij een groot deel van de notariële akten uit Archief Eemland van de Amersfoortse en Leusdense notarissen doorgenomen. Leden van de Historische Kring Leusden hebben deze met de hand geschreven aantekeningen uitgetypt met de bedoeling ze voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Kapelaan (later pastoor) Kitselaar in 1943
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.4 – 2021

In het vierde nummer van deze jaargang leest u een bijdrage van Frans van Loenen over “Geertrudishof” naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Stichting en de door haar beheerde woningen. De vlag kan uit en en het feestje wordt gevierd in november 2021….