Historisch Kijkcafé biedt kijkje in rijk digitaal fotoarchief

Tolboom

April 20, 2016 | LeusderKrant

LEUSDEN – De Historische Kring Leusden groeit met zijn tijd mee. Zo wordt een boeiend en zich steeds verder uitbreidend aanbod van informatie geboden door de website www.historieleusden.nl.
Tevens beschikt de vereniging over een grote collectietastbare en gedigitaliseerde foto’s. Met het digitale fotoarchief kunnen bezoekers kennismaken in het Historisch Kijkcafé dat op dinsdag 26 april van 10:00 tot 12:30 uur voor de tweede keer wordt gehouden. Plaats van handeling is het boerderijgedeelte van de bibliotheek in Leusden, waar zich ook het documentatiecentrum van de Historische Kring bevindt.

Wie geïntresseerd is in de histoire van de eigen woonomgeving, kan in de gemeente Leusden terecht bij de Historisch Kring Leusden. In 2010 bestond de kring 25 jaar en ter gelegenheid daarvan werd de dvd ‘Leusden in historisch perspectief uitgebracht, die nog steeds verkrijgbaar is. De 48 minuten durende filmbeelden geven een indrukwekkend beeld van de enorme veranderingen die het landschap van de huidige gemeente Leusden heeft ondergaan. Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw veranderden Leusbroek en het langgerekte Hamersveld tot een flinke woongemeente met steeds meer (niet-agrarische) werkgelegenheid. De veranderingen werden gesymboliseerd door de naamsvrandering: sinds 1969 wordt Hamersveld Leusden-Centrum en Leusbroek Leusden-Zuid genoemd.

Nostalgie Als de notalgische beelden bij de kijker van nu al verwondering en opwinding veroorzaken, wat moeten al die inmense veranderingen dan al niet hebben betekend voor de toenmalige dorpelingen, voor wie het dagelijkse leven en de toekomst in korte tijd een geheel ander perspectief kreeg? In deze periode zijn veel foto’s (en filmpjes) gemaakt, zodat de herinneringen blijven. Maar ook de eerste helft van de vorige eeuw is veel fotomateriaal bewaard gebleven. De Historische Kring beschikt over circa 40.000 foto’s. ONgeveer de helft is opgenomen in het zogeheten ‘adlib’-systeem (speciale fotosoftware), namelijk alle foto’s die aan een adres gekoppeld konden worden.

Toegankelijkheid De foto’s van het digitale archief zijn niet algemeen toegankelijk. Wel zijn op www.historieleusden.nl ook veel historisch foto’s te bekijken. Het gaat om het hele grondgebied van Leusden, dus inclusief Stoutenburg en Achterveld. Tijdens het Historisch Kijkcafé is bovendien nog een aantal knipselmappen en fotoalbums uit het archief van de jubilerende bibliotheek zelf in te zien.