Historisch Kijkcafé: de St. Hubertusjacht

historisch-kijkcafe-st--hubertusjacht

De Historische Kring Leusden vertoont foto’s van vroeger van Hamersveld, Leusbroek, Stoutenburg en Achterveld.

Op donderdag 3 november is het thema: de St. Hubertusjacht. Deze activiteit is in de Bibliotheek Leusden en start om 14:30 uur. De toegang is gratis.

U kunt zich hiervoor aanmelden via de website van de Bibliotheek Eemland of direct via de onderstaande link en dus niet via de HKL.

 

De essentie van een slipjacht is het jachtspel van ruiters en een meute honden, foxhounds, in de natuur. Zij volgen een geurspoor dat te paard of te voet getrokken wordt door de ‘sliptrekker’. Dit geurspoor imiteert de vluchtende vos. De volgers trachten het jachtspel te paard te volgen. Volgens traditie wordt de slipjacht rond de naamdag van de heilige Hubertus gehouden. Vanouds wordt het jachtseizoen geopend met de St. Hubertusjacht die sinds 1919 gedurende honderd jaar gereden werd in Den Treek.

Collectie Historische Kring Leusden

De laatste jaren zijn steeds meer afbeeldingen uit de collectie van de Historische Kring Leusden (HKL) geïnventariseerd en op adres geordend. Hierdoor is gemakkelijk na te gaan of foto’s van een bepaalde straat en huisnummer beschikbaar zijn. De HKL scant graag foto’s van particulieren om deze dan weer aan anderen te kunnen laten zien. U kunt foto’s meenemen naar het “Historisch Kijkcafé”.

Meer lezen

LeusdenToen december 2022
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.4 – december 2022

Met het decembernummer sluiten we de 38ste jaargang (sinds 1985) van Leusden Toen af. Lia van Burgsteden deed onderzoek naar Buitenplaatsen en Boerderijen in de 18e eeuw. Krijn van Otterloo bericht over de veranderingen in het documentatiecentrum. Nico van den Berg, actief met een metaaldetector, vertelt over zijn vondsten langs de Horsterweg in Leusden. Dat oud en nieuw goed samengaan, beschrijft Frans van Loenen in zijn bijdrage over de Maanwijk en zijn artikel “Klein Artis”, gaat over de eerste dierenopvang in Hamersveld in de jaren zestig. Verder een artikel over de vredesfietstocht door José Huurdeman.

Kunst duiventoren Zwanenwater maker FT - Frans van Loenen
HKL

HKL zoekt lokale kunstenaars voor jubileumuitgave

De Historische Kring Leusden (HKL) viert in 2025 haar 40-jarig bestaan en geeft daarvoor een boek uit met als titel ‘Geschiedenis van Leusden in veertig plekken, 40 jaar Historische Kring Leusden’.

Hierin worden markante plekken beschreven en het idee leeft om die plekken weer te geven door een kunstwerk door Leusdense kunstenaars. De HKL komt daarom graag in contact met Leusdense kunstenaars die willen meewerken aan dit project, maar niet zijn aangesloten bij een organisatie: Kunstenaars van De Vrije Kwasten, ELTA of Artiplu zijn al benaderd