Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog in twaalf foto’s

Midden Hagenouw 14-7-1940 uit Dorpen op drift. Foto Jacob de Goeij.

Een jaar geleden ging in het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden een expositie van start in het kader van 75 jaar bevrijding. Coronamaatregelen brachten een langdurige sluiting. In de bibliotheek mag je nu alleen gereserveerde boeken afhalen. Toch geeft de Historische Kring Leusden dit jaar in de meidagen extra aandacht aan de herdenking en viering. In de bibliotheek hangen foto’s over Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de twaalf afbeeldingen die de HKL vorig jaar instuurde naar een provinciale voorronde. Daar werden foto’s geselecteerd voor het landelijke project: De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Voor bezoekers geeft een folder bij iedere foto een toelichting met historische achtergronden. De foto’s zullen ook nog te zien wanneer de bibliotheek weer geopend zal zijn. De folder met de beschrijvingen van de foto’s kan nu al meegenomen worden.

14 juli 1940
Op de foto staan Johan, Marietje, Annie, René en Jan van Eijden op de resten van hun ouderlijk huis. De boerderij Midden Hagenouw lag bij de Asschatterkeerkade van de Grebbelinie. In eerste instantie niet voor een vrij schootveld vernield, moest de boerderij uiteindelijk op 13 mei 1940 alsnog het veld ruimen vanwege de gevechtshandelingen in Leusden. De foto is gemaakt door Heeroom Jacob de Goey.


Deze foto werd geselecteerd voor de expositie de Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.

Meer lezen

Leusden Toen-mei 2022
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.2 – mei 2022

In dit nummer van Leusden Toen aandacht voor het orgel van de Dorpskerk in Leusden-Zuid dat bestond vorig jaar 150 jaar. Verder een artikel over Willem V en zijn Leusdense jachtvelden, ruim 200 jaar geleden en een artikel over de jacht op bodemschatten met een metaaldetector, anno 2022.

voorjaarslezing; boek van Hans Onderwater voorkant-geddes
HKL

lezing over voedselconferenties in Achterveld op 28 en 30 april 1945

Het bestuur nodigt u van harte uit voor deze lezing op 28 april 2022. In Achterveld werd de voedseldropping in West-Nederland voorbereid. Historicus Hans Onderwater MBE uit Barendrecht plaatst deze belangrijke gebeurtenis in een historisch kader. Hij schreef diverse boeken over Operatie Manna.
Locatie: De Roskam, Hessenweg 212, 3791 PN Achterveld.
De aanvang is om 20.00 uur en de avond is vrij toegankelijk.
In de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.