Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog in twaalf foto’s

Midden Hagenouw 14-7-1940 uit Dorpen op drift. Foto Jacob de Goeij.

Een jaar geleden ging in het boerderijgedeelte van Bibliotheek Leusden een expositie van start in het kader van 75 jaar bevrijding. Coronamaatregelen brachten een langdurige sluiting. In de bibliotheek mag je nu alleen gereserveerde boeken afhalen. Toch geeft de Historische Kring Leusden dit jaar in de meidagen extra aandacht aan de herdenking en viering. In de bibliotheek hangen foto’s over Leusden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de twaalf afbeeldingen die de HKL vorig jaar instuurde naar een provinciale voorronde. Daar werden foto’s geselecteerd voor het landelijke project: De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Voor bezoekers geeft een folder bij iedere foto een toelichting met historische achtergronden. De foto’s zullen ook nog te zien wanneer de bibliotheek weer geopend zal zijn. De folder met de beschrijvingen van de foto’s kan nu al meegenomen worden.

14 juli 1940
Op de foto staan Johan, Marietje, Annie, René en Jan van Eijden op de resten van hun ouderlijk huis. De boerderij Midden Hagenouw lag bij de Asschatterkeerkade van de Grebbelinie. In eerste instantie niet voor een vrij schootveld vernield, moest de boerderij uiteindelijk op 13 mei 1940 alsnog het veld ruimen vanwege de gevechtshandelingen in Leusden. De foto is gemaakt door Heeroom Jacob de Goey.


Deze foto werd geselecteerd voor de expositie de Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s.

Meer lezen

Schrijfblokken 14x vKooij
HKL

Aantekeningen notariële akten A.J. van Kooij nu online!

Vanaf 1970 tot 1990 heeft de heer Arie van Kooij een groot deel van de notariële akten uit Archief Eemland van de Amersfoortse en Leusdense notarissen doorgenomen. Leden van de Historische Kring Leusden hebben deze met de hand geschreven aantekeningen uitgetypt met de bedoeling ze voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Kapelaan (later pastoor) Kitselaar in 1943
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.4 – 2021

In het vierde nummer van deze jaargang leest u een bijdrage van Frans van Loenen over “Geertrudishof” naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de Stichting en de door haar beheerde woningen. De vlag kan uit en en het feestje wordt gevierd in november 2021….