Leusden Toen Jaargang 37 nr.2 – 2021

LT-april-2021

Redactie 

Gedwongen door de omstandigheden bespreekt het bestuur de agenda met behulp van de digitale snelweg. Vooruitkijken naar en inplannen van activiteiten gaan door. Maar door de Coronamaatregelen kunnen de plannen (nog) niet concreet worden vastgelegd in de agenda.

Zodra de versoepelingen worden verruimd en het bestuur binnen die geboden ruimte mogelijkheden ziet, stellen we u van plannen en activiteiten op de hoogte en hopen we veel leden weer te kunnen ontmoeten en spreken. Leusden Toen blijft u uiteraard ontvangen. Auteurs en redactie blijven zich inspannen om voor u een leesbaar verenigingsblad samen te stellen.

In dit nummer leest u over het definitieve afscheid van het bakkersgeslacht Schouten in Achterveld. Na 175 jaar bakken en kruidenieren komt er een einde aan het tijdperk van deze bekende middenstanders uit Achterveld.

José Huurdeman schreef, samen met Marc en Peter Dohmen, een boeiend verhaal over Nico Dohmen die betrokken was bij de redding van 123 Joodse kinderen in WOII. De geschiedenis begint bij de Stoutenburgerschool waar de vader van Nico (Piet Dohmen) werd aangesteld als bovenmeester.

Lidy Horowitz, een Joods meisje uit Amsterdam, bracht een deel van de Tweede Wereldoorlog door op boerderij De Bieshaar bij Rijk en Antje van Loenen. Op 23 februari werd de onderscheiding Yad Vashem, postuum toegekend aan haar grootouders, uitgereikt aan Rudy Veenendaal. We doen verslag a.d.h.v. een aantal foto’s.

Jan van Campen (conservator van het Rijksmuseum) schreef “Twee Chinese beddenspreien in het Rijksmuseum”. In zijn verhandeling lezen we over “De sprei van Lucia van Lilaar van Stoutenburg”. Lia van Burgsteden wilde u dit bijzondere verhaal niet onthouden.

Op de website van de Historische Kring wordt regelmatig actueel nieuws toegevoegd en kunt u ook onze boekwinkel bezoeken. Eén van de nieuwste aanwinsten is het boek “Vendeloos Daatselaar”, deel 2 van het thema “De Daatselaarboerderijen”, geschreven door Lia van Burgsteden.

Ter herinnering aan Hein Brouwer, een markant persoon uit ons dorp, plaatsen we een verhaal met foto’s uit het boek “Geertje, ’t hooi moet om”.

Minder markant, maar zeker niet onbekend is zuster Lydia van Kalkert. Zij levert een bijdrage met een bijzonder “zorg”verhaal.

De redactie wenst u veel leesplezier met dit meinummer!

Inhoud Leusden Toen Jaargang 37 nr.2– 2021


Van de redactie
door Gerard Voskuilen

Nico Dohmen (1921-2008) uit Stoutenburg
door José Huurdeman, met medewerking van Marc Dohmen en Peter Dohmen

Een beddensprei of een trouwjapon? 
Inleiding door Lia van Burgsteden

De sprei van Lucia van Lilaar van Stoutenburg
samenvatting van het artikel van Jan van Campen

Uitreiking Yad Vashem
door Ria Polak-Kortes

175 jaar familiebedrijf Schouten in Achterveld
Wim van Nimwegen, Joep van Burgsteden en Gerrit van Bekkum

Hein Brouwer: Ze mogen me best gek vinden 
Van de redactie

Ledenmutaties Historische Kring
door het bestuur

Nieuwe aanwinsten
door Henk Slotboom

Gijs van den Hengel (alias Gijs Pruts)
door Lydia van Kalkert

Het huilen van de hond deed Jan ’t meeste pijn
door Jan Verduin (Dit artikel werd gepubliceerd in de Amersfoortse Courant eind jaren 80)

Lisiduna op Drift: Een dorp van toren naar koepel
Van de redactie


Een overzicht van de Leusden Toen vanaf 2016 is te zien op de pagina www.historieleusden.nl/leusden-toen/