Museumbunker - Grebbelinie - Leusden

logo museumbunker
Elk jaar geopend van:
1 april tot en met 31 oktober
 iedere dag open tussen
10.00 en 16.00 uur

 

Beleef en ontdek

De museumbunker aan de Langesteeg in Leusden is een Duitse bunker die in 1944-1945 werd gebouwd. Het Duitse leger gebruikte de Grebbelinie om de oprukkende geallieerden tegen te houden. Eind 2014 is de bunker als klein museum ingericht. De museumbunker zelf is een eenvoudig betonnen bouwwerk met twee meter dikke muren, een schietgat en een deur. Met een binnenruimte van 6 bij 3,5 meter en een hoogte van 2,30 meter uitstekend geschikt om een klein museum in te richten. Aan de hand van informatiepanelen wordt de bezoeker meegenomen in de oorlogsgeschiedenis van deze strategische plek die de Duitse verdedigingslijn diende.

Natuurgebied

Beleef de verhalen van de omwonenden en soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op deze museumbunker plek. En ontdek welke bijzondere planten en dieren hun thuis hebben gevonden in het natuurgebied dat de Grebbelinie tegenwoordig is. De bunker staat eigenlijk in één groot openluchtmuseum. Alle elementen uit de roerige oorlogsdagen zijn nog aanwezig. Het Valleikanaal, de wederopbouwboerderijen, de schootsvelden, de brug die was opgeblazen en de liniedijk waarin weer een loopgraaf is aangebracht. Op de voormalige kampplaats van de Duitsers zijn opnieuw de soldatenbankjes aangebracht.

Vertaling informatieborden

Steeds vaker lazen we reacties in ons gastenboek van buitenlandse bezoekers. Daarom vonden we het de moeite waard om de informatie tweetalig aan te bieden. Er is bewust gekozen voor het Engels, ter ere van de Canadese bevrijders, die in 1945 over de Grebbelinie trokken om het westen van ons land te bevrijden. Door de QR-code te scannen zijn vertalingen te lezen op de smartphone. Zo kunnen ook internationale bezoekers nu de verhalen beleven van de omwonenden en soldaten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op deze plek.

  Bijzonder interessant vonden zelfs mijn kleinzoons van 5 en 3 

  Indrukwekkend relict uit een afschuwelijke periode 

  Wat is hier toch veel gebeurd! 

  Heel mooi gemaakt 

  Als kind in de jaren 70 en 80 veel rondgestruind en gespeeld. Nu 30 jaar later weer eens teruggekeerd. Destijds een wat sinister gebied, dat maakte het ook wel spannend. Nu een toeristische atractie van internationaal niveau 

  Heel indrukwekkend zijn de verhalen van de mensen uit de buurt. Het is goed dat dit wordt doorgegeven aan het nageslacht 

Toegang

De toegang is voor iedereen en bovendien gratis

Parkeren

In de directe omgeving van het museum bevindt zich een beperkt aantal parkeerplaatsen. Voor fietsers is een plek ingericht om de fietsen te stallen

Minder validen

De museumbunker is helaas niet toegankelijk voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel

Vrijwilligers

De bunker wordt geopend en afgesloten door een team van vrijwilligers, aangestuurd door een coördinator. De vrijwilligers vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Leusden.

Initiatief en samenwerking

Adres

Je vindt de museumbunker aan de Langesteeg bij de brug aan het Valleikanaal in Leusden.

De museumbunker is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F Hein Fonds, AFAS, V-fonds, VVV Promotiecommissie, Graphic Leusden, Waterschap Vallei en Veluwe, Studio Herder, Lia van Burgsteden Tuin & Landschap, Historische Kring Leusden en de gemeente Leusden.