Najaarslezing over ‘De marechausseekazerne bij Bavoort’

Marechausseekazerne Bavoort

Leusden voormalige Marechausseekazerne

Het bestuur van de Historische Kring Leusden nodigt u van harte uit voor onze najaarslezing op donderdag 24 november in De Koningshof, De Blekerij 33 in Leusden. De aanvang is om 20.00 uur en de avond is vrij toegankelijk.

De heer Wil Zaagman houdt een lezing over het politiebureau dat 80 jaar langs de huidige Arnhemseweg heeft gestaan, oftewel

‘De marechausseekazerne  bij Bavoort'

De heer Wil Zaagman heeft van 1998 tot 2020 in Leusden-Zuid gewoond. Op zoek naar een woning passeerde hij het pand en herkende het meteen voor wat het was: een oude marechausseekazerne. Toen hij hoorde dat het pand gesloopt zou gaan worden, rees het plan er een boek over te schrijven. Gespreid over ruim 15 jaar heeft hij op meerdere plaatsen informatie verzameld, archiefonderzoek verricht en interviews gehouden.

Het beoogde boek is er helaas nooit van gekomen. Wel een uitgebreid artikel in Traditie en Vernieuwing, uitgegeven bij het 50-jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Militaire Historie in 2016 en een lezing tijdens het symposium bij hetzelfde lustrum.

Een aangepaste en uitgebreidere versie van die lezing presenteert Wil Zaagman op 24 november met daarbij ook enige aandacht voor de kleding, de uitrusting en het dagelijks leven van de gebruikers van het gebouw.

Sinds 1978 werkt Wil Zaagman bij de Belastingdienst, tegenwoordig in Utrecht.

Hij verzamelt al een kleine 50 jaar emblemen, waarbij de nadruk ligt op de dagelijkse en de veldtenue van de Koninklijke Landmacht van 1947 tot ca. 2003. Daarnaast bevat zijn collectie o.a. onderscheidingstekens van de Koninklijke Marechaussee en het voormalige Korps Rijkspolitie.