Nieuwsarchief

Ledenvergadering 26 maart 2024

Ledenvergadering op dinsdagavond 26 maart 2024 Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering in de Openbare Bibliotheek, Hamersveldseweg 77,

Lees meer »

Ledenvergadering 28 maart 2023

Ledenvergadering op dinsdagavond 28 maart 2023 Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering in de Openbare Bibliotheek, Hamersveldseweg 77,

Lees meer »

Leusden Toen Jaargang 39 nr.1 – maart 2023

In het eerste nummer van Leusden Toen 2023 schrijft Ronald Polak over het sprookjesachtige huisje bij het Zwanenwater. In de volksmond aangeduid als “kabouterhuisje” of “tolhuis”. Verder een artikel van Krijn van Otterloo over De Hertekop en Schutterhoeflaan in W.O. II.

Lees meer »

HKL Jubileumboek op radio Golfbreker

Zaterdagochtend 17 december 2022 heeft José Huurdeman een interview gegeven op Radio Golfbreker over het jubileumboek van de Historische Kring Leusden (HKL). Aanleiding hiervoor is

Lees meer »

Leusden Toen Jaargang 38 nr.4 – december 2022

Met het decembernummer sluiten we de 38ste jaargang (sinds 1985) van Leusden Toen af. Lia van Burgsteden deed onderzoek naar Buitenplaatsen en Boerderijen in de 18e eeuw. Krijn van Otterloo bericht over de veranderingen in het documentatiecentrum. Nico van den Berg, actief met een metaaldetector, vertelt over zijn vondsten langs de Horsterweg in Leusden. Dat oud en nieuw goed samengaan, beschrijft Frans van Loenen in zijn bijdrage over de Maanwijk en zijn artikel “Klein Artis”, gaat over de eerste dierenopvang in Hamersveld in de jaren zestig. Verder een artikel over de vredesfietstocht door José Huurdeman.

Lees meer »

HKL zoekt lokale kunstenaars voor jubileumuitgave

De Historische Kring Leusden (HKL) viert in 2025 haar 40-jarig bestaan en geeft daarvoor een boek uit met als titel ‘Geschiedenis van Leusden in veertig plekken, 40 jaar Historische Kring Leusden’.

Hierin worden markante plekken beschreven en het idee leeft om die plekken weer te geven door een kunstwerk door Leusdense kunstenaars. De HKL komt daarom graag in contact met Leusdense kunstenaars die willen meewerken aan dit project, maar niet zijn aangesloten bij een organisatie: Kunstenaars van De Vrije Kwasten, ELTA of Artiplu zijn al benaderd

Lees meer »

Najaarslezing over ‘De marechausseekazerne bij Bavoort’

Het bestuur nodigt u van harte uit voor onze najaarslezing op donderdag 24 november in De Koningshof, De Blekerij 33 in Leusden. De aanvang is om 20.00 uur en de avond is vrij toegankelijk.
De heer Wil Zaagman houdt een lezing over het politiebureau dat 80 jaar langs de huidige Arnhemseweg heeft gestaan, oftewel ‘De marechausseekazerne bij Bavoort’

Lees meer »

Historisch Kijkcafé: de St. Hubertusjacht

In het historisch Kijkcafé op donderdag 3 november is het thema: de St. Hubertusjacht. Deze activiteit is in de Bibliotheek Leusden en start om 14:30 uur. De toegang is gratis.
U kunt zich hiervoor aanmelden via de website van de Bibliotheek Eemland. Vanouds wordt het jachtseizoen geopend met de St. Hubertusjacht die sinds 1919 gedurende honderd jaar gereden wordt in Den Treek.

Lees meer »

Vredesfietstocht

Vanaf de Vredesweek 2022 staat de Vredesfietstocht online en is voor iedereen te downloaden.
De route van de fietstocht gaat langs 45 zichtbare oorlogsherinneringen en monumenten in Leusden en voert door mooie natuurgebieden. De tocht is samengesteld door de Ambassade van Vrede Leusden samen met de Historische Kring Leusden en geschikt voor het hele gezin. Op deze manier kunnen generaties elkaar over de betekenis van Vrede vertellen.

Lees meer »

Leusden Toen Jaargang 38 nr.3 – september 2022

In dit nummer van Leusden Toen aandacht voor foto’s van markante Leusdense gebouwen, de vereniging Dorcas, een vervolgartikel over “Gedupeerde bewoners danken Lili de Beaufort” en dienstmeisjes van Huize De Boom. Verder een recensie over het boek “Afgegrendeld” en de presentatie van het boek: “Is getekend: Gemeente Leusden”. Verder bijdragen over het geheim van de liefdesbrief uit 1878 en een verslag van het vrijwilligersuitje.

Lees meer »

Leusden Toen Jaargang 38 nr.2 – mei 2022

In dit nummer van Leusden Toen aandacht voor het orgel van de Dorpskerk in Leusden-Zuid dat bestond vorig jaar 150 jaar. Verder een artikel over Willem V en zijn Leusdense jachtvelden, ruim 200 jaar geleden en een artikel over de jacht op bodemschatten met een metaaldetector, anno 2022.

Lees meer »

lezing over voedselconferenties in Achterveld op 28 en 30 april 1945

Het bestuur nodigt u van harte uit voor deze lezing op 28 april 2022. In Achterveld werd de voedseldropping in West-Nederland voorbereid. Historicus Hans Onderwater MBE uit Barendrecht plaatst deze belangrijke gebeurtenis in een historisch kader. Hij schreef diverse boeken over Operatie Manna.
Locatie: De Roskam, Hessenweg 212, 3791 PN Achterveld.
De aanvang is om 20.00 uur en de avond is vrij toegankelijk.
In de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.

Lees meer »