Op 9 september is er weer een Open Monumentendag in Leusden

Buitenplaats De Heiligenberg

Buitenplaats De Heiligenberg.

Open Monumentendag in Leusden

Buitenplaats De Heiligenberg

9 september 2023 van 11.00 tot 16.00 uur

Wat is er te doen?

  • Wandelen op de paden van het geheel gerenoveerde park (normaal niet toegankelijk)
  • Een tentoonstelling over De Heiligenberg in het koetshuis
  • Bezichtigen hal van het hoofdhuis
  • De historische tuin van de buitenplaats met theetuin Heyligenberg

Waar?

  • Heiligenbergerweg 1-5 in Leusden

Parkeren?

  • Op de Lockhorsterweg is de ingang van de parkeerplaats voor auto’s
  • Fietsen kunnen langs het hek na de hoofdingang worden geplaatst
Sponsors OMD 2023

Thema 2023 Levend erfgoed

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag. We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.  

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Niet alleen openen de duizenden monumenten gratis hun deuren, er worden ook ontelbaar veel activiteiten georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jongeren.

Het culturele evenement verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

European Heritage Days
Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 georganiseerd in navolging op een eerder Frans initiatief. Vervolgens organiseerde het Comité voor Cultureel Erfgoed van de Raad van Europa in 1989 een internationaal overleg over eventuele Europese Open Monumentendagen. Dit leidde tot de eerste European Heritage Days in 1991. In dat jaar deden er elf landen mee. Inmiddels wordt Open Monumentendag in vijftig landen georganiseerd.