Kunstwerk REVU: Silhouet Zandbrinkermolen na ruim 80 jaar terug

Zandbrinkermolen Silhouet aug2021

Silhouet Zandbrinkermolen op de veevoederfabriek Wolswinkel aan de Asschatterweg in Leusden

Zandbrinkermolen

Het silhouet van de molen in Asschat is een verwijzing naar de Zandbrinkermolen die ooit op die plek langs de Asschatterweg stond. Omdat voor het kunstwerk reflecterende folie is gebruikt weerspiegelt het de wolken en zon, zodat een levendig geheel ontstaat. Op een mooie zonnige dag met blauwe luchten ziet de voorstelling er dus heel anders uit dan op een bewolkte dag.

Prachtig initiatief

Vallei Horstee, een vereniging van boeren en burgers die samenwerken aan natuur, milieu en landschap, nam het initiatief voor het kunstwerk. De kunst op de veevoederfabriek Wolswinkel is onderdeel van een drieluik. Vallei Horstee wil hiermee de natuur- en landschapswaarden in het prachtige cultuurlandschap van de Gelderse Vallei versterken. De opdracht is in 2019 gegund aan beeldend kunstenaar André Pielage. De vraag aan de kunstenaar was om voor de omgrachte heuvel bij Hoeve Groot Zandbrink en op de locatie van de voormalige Zandbrinkermolen een kunstwerk te maken, die het verleden zichtbaar en beleefbaar maakt. Het resultaat is het drieluik ‘Revu’: een kunstwerk op de omgrachte heuvel, de voormalige molen als een luchtspiegeling en een zichtlijn tussen beide locaties. Het opvallende kunstwerk maakt het landschap zichtbaar voor een breed publiek en biedt een mooie gelegenheid om de vele oude verhalen te vertellen.

Kunstenaar Andre Pielage
Beeldend kunstenaar André Pielage

zichtlijn van Groot Zandbrink naar de Zandbrinkermolen

 

Geschiedenis

Tot 1877 stond de Zandbrinkermolen, die toen de Eendracht heette en dienst deed als houtverf molen, in Amsterdam aan de Amstel op de plek waar nu het bekende Carré theater staat. Het was één van de tweeënveertig korenmolens van de stad Amsterdam. Die molen is toen afgebroken en door molenbouwer Wijnveen uit Voorthuizen naar Asschat getransporteerd en hier weer opgebouwd als korenmolen en kreeg toen de naam “De Zandbrinkermolen”.

Job Wolswinkel (grootvader van huidige eigenaar Maarten), die werkzaam was in de Walderveense molen kreeg de kans de Zandbrinkermolen in 1924 te kopen, omdat de toenmalige eigenaar failliet ging.

Job Wolswinkel was de molenaar tot de meidagen van 1940. Aan het begin van de oorlog werd de molen bezet door Duitse soldaten. Soldaten van het 16e Regiment Infanterie van het Nederlandse leger moesten daarom de prachtige molen  op Pinkstermaandag 13 mei in de brand steken, zodat deze niet meer door de Duitsers gebruikt kon worden. De molen werd compleet verwoest en is niet meer herbouwd.

Een klein zwart-wit fotootje van de molen genomen door  sergeant Cor Hemmelder sr. De sergeant was in de mobilisatietijd van 1939-1940 ingekwartierd in Achterveld. Op weg naar zijn werk op de Asschatterkeerkade kwam hij dagelijks langs de molen en besloot om de Zandbrinkermolen vast te leggen op de gevoelige plaat. Tijdens de gevechten rondom de Asschatterkeerkade in de meidagen van 1940 moest de molen uit de weg worden geruimd, omdat de Duitsers hem als uitkijkpost gebruikten.

Dagboek sergeant Hemmelder – “met wie zijn we dan in oorlog?”