Museumbunker groeit uit tot toeristenattractie

LEUSDEN - De Museumbunker op de Liniedijk aan de Langesteeg is onderhand een toeristische attractie geworden in Leusden.
De bunker wordt beheerd door een groep vrijwilligers die het 's morgens openen en 's avonds weer sluiten. De gemeente is nu op zoek naar versterking.

Het gaat om een vrijwilliger die enkele coördinerende taken op zich wil nemen en de bunker één dag in de week wil openen en sluiten. Tijdens de openeningstijden tussen 10:00 uur en 16:00 uur is de bunker onbemand. De museumbunker, die gevestigd is aan de Langesteeg 2, werd in 2014 omgebouwd tot een klein museum over de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor is deze historie beleefbaar gemaakt.
"Het gastenboek van de museumbunker staat vol met enthousiaste reacties van bezoekers, van jong tot oud die uit allerlei uithoeken van het land de bunker zijn komen bezichtigen", schrijft de gemeente op haar website.

Leusden heeft een Elfstenentocht

LEUSDEN - Leden van de Historische Kring Leusden hebben een fietsroute ontwikkeld langs elf 'attentiestenen' op plekken waar markante panden stonden: de Elfstenentocht.

De Historische Kring wil enerzijds iets van die beleving terughalen en anderzijds de nieuwe inwoners en bezoekers van de gemeente Leusden attenderen op een aantal van deze markante historische gebouwen die in de gemeente Leusden hebben gestaan. Daarom is het idee ontstaan om zogenoemde “Attentiestenen” te leggen, die de mensen erop attent maken dat op /of dicht in de buurt een markant gebouw heeft gestaan, dat een prominente plaats innam in het dorp. Historisch gezien zijn dit dus belangrijke plaatsen.

'Historisch Kijkcafé biedt kijkje in rijk digitaal fotoarchief'

LEUSDEN - De Historische Kring Leusden groeit met zijn tijd mee. Zo wordt een boeiend en zich steeds verder uitbreidend aanbod van informatie geboden door de website www.historieleusden.nl.
Tevens beschikt de vereniging over een grote collectietastbare en gedigitaliseerde foto's. Met het digitale fotoarchief kunnen bezoekers kennismaken in het Historisch Kijkcafé dat op dinsdag 26 april van 10:00 tot 12:30 uur voor de tweede keer wordt gehouden. Plaats van handeling is het boerderijgedeelte van de bibliotheek in Leusden, waar zich ook het documentatiecentrum van de Historische Kring bevindt.

Wie geïntresseerd is in de histoire van de eigen woonomgeving, kan in de gemeente Leusden terecht bij de Historisch Kring Leusden. In 2010 bestond de kring 25 jaar en ter gelegenheid daarvan werd de dvd 'Leusden in historisch perspectief uitgebracht, die nog steeds verkrijgbaar is. De 48 minuten durende filmbeelden geven een indrukwekkend beeld van de enorme veranderingen die het landschap van de huidige gemeente Leusden heeft ondergaan. Vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw veranderden Leusbroek en het langgerekte Hamersveld tot een flinke woongemeente met steeds meer (niet-agrarische) werkgelegenheid. De veranderingen werden gesymboliseerd door de naamsvrandering: sinds 1969 wordt Hamersveld Leusden-Centrum en Leusbroek Leusden-Zuid genoemd.

Nostalgie Als de notalgische beelden bij de kijker van nu al verwondering en opwinding veroorzaken, wat moeten al die inmense veranderingen dan al niet hebben betekend voor de toenmalige dorpelingen, voor wie het dagelijkse leven en de toekomst in korte tijd een geheel ander perspectief kreeg? In deze periode zijn veel foto's (en filmpjes) gemaakt, zodat de herinneringen blijven. Maar ook de eerste helft van de vorige eeuw is veel fotomateriaal bewaard gebleven. De Historische Kring beschikt over circa 40.000 foto's. ONgeveer de helft is opgenomen in het zogeheten 'adlib'-systeem (speciale fotosoftware), namelijk alle foto's die aan een adres gekoppeld konden worden.

Toegankelijkheid De foto's van het digitale archief zijn niet algemeen toegankelijk. Wel zijn op www.historieleusden.nl ook veel historisch foto's te bekijken. Het gaat om het hele grondgebied van Leusden, dus inclusief Stoutenburg en Achterveld. Tijdens het Historisch Kijkcafé is bovendien nog een aantal knipselmappen en fotoalbums uit het archief van de jubilerende bibliotheek zelf in te zien.

'Schoolklassen komen naar tentoonstelling over bevrijding'

LEUSDEN - In het kader van 70 jaar bevrijding zijn de Bibliotheek Eemland en (onder meer) de Historische Kring Leusden een project gestart met alle groepen 8 van het basisonderwijs in de regio. Aan alle leerlingen van groep 8 is het boek 'Een kind voor mijn deur' van Ellen ten Berge aangeboden. In Leusden en Achterveld zijn zo'n 250 boeken uitgedeeld. Binnen het project kunnen de klassen een tentoonstelling van de Historische Kring Leusden in de Bibliotheek Leusden bezoeken. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Samenlevingsinitiatieven.
De Zeven schoolklassen van basisscholen uit Leusden en Achterveld komen naar de bibliotheek om de tentoonstelling over de bezetting en bevrijding te bekijken. Drie scholen zijn al geweest en nog vier klassen volgen in de maand juni. Zij krijgen tekst en uitleg van leden van de Historische Kring Leusden. De kinderen hebben zich in de klas al voorbereid middels een DVD en het boek van Ellen ten Berge.
De voorwerpen in de vitrine zijn afkomstig uit de privécollectie van Gert Stein, medewerker van Kamp Amersfoort, terwijl de achterwand door de Historisch Kring Leusden is ingericht. De hele tentoonstelling is gedurende de openingstijden van de bibliotheek, ook voor andere bezoekers, nog tot oktober te bekijken.

'Verdriet inundaties zichtbaar gemaakt'

LEUSDEN - Precies in deze dagen, 75 jaar geleden, waren Leusden en Achterveld en grote delen rondom Amersfoort het toneel van de inundatie. Om dat te herinneren maakte Ad Oostveen glas-in-loodraam dat werd maandag onthuld door wethouder Erik van Beurden. Oostveen was er mee in zijn nopjes. Niet alleen omdat het paneel feitelijk als examenstuk was gemaakt voor zijn proeve van bekwaamheid als glazenier; hij slaagde al vorig jaar voor zijn examen. Maar vooral omdat de opdracht voor zijn studie zo perfect blijkt te passen in de gebeurtenissen aan het begin van de oorlog.
De Oostveen: ,,Aanvankelijk zocht ik voor de opdracht naar iets landelijks. Toen ik in 2012 een artikel las in de Leusder Krant over de boerderij van de familie Berg en de tegenoverliggende bunker die nu museum is, kwam ik door meer onderzoek bij het boek Dorpen op drift, Leusden in de Grebbelinie 1939-1945, van José Huurdeman. Zo heb ik in het paneel, het verdriet dat gewone mensen hebben ondergaan in het verleden, zichtbaar kunnen maken."

Onthulling informatiebord voorposten Stoutenburg

Burgemeester Annemieke Vermeulen en de directeur van het Utrechts Landschap Saskia Dockum onthulden maandag16 februari 2015 het informatiebord van de Voorposten Stoutenburg.
De voorposten Stoutenburg speelden een belangrijke rol in de meidagen van 1940 en de verdediging van Amersfoort. Deze voorposten lagen voor het ondergelopen gebied en vingen de eerste Duitse aanval op. Hoewel er gedurende drie dagen heroïsch is gevochten in de voorposten van enkel aarden wallen, is er tegenwoordig niets meer van te zien. In het boek Dorpen op drift is de strijd rond Stoutenburg beschreven en door de auteur is een originele foto terug gevonden van de stellingen. Via het herstelproject van de Grebbelinie was het mogelijk om door een informatiebord en een sierhek weer iets zichtbaar te maken van deze voorposten. Gemeente Leusden is de initiatiefnemer en het Utrechts Landschap is de eigenaar van het gebied van de Heerlijkheid Stoutenburg waar het bord is geplaatst.

Erfgoed Prijs Leusden voor Poortwachterswoning

LEUSDEN - De Poortwachterswoning aan de Stoutenburgerlaan 1 van Bert en Cora van Leijenhorst heeft vrijdagmiddag 30 januari de Erfgoed Prijs Leusden gewonnen. De prijs werd door burgemeester Annemieke Vermeulen uitgereikt op het gemeentehuis. De jury kon kiezen uit drie genomineerden, naast de Poortwachterswoning ook de Asschatterkeerkade en Boerderij De Kleine Riet aan de Asschatterweg 235. Het is de derde maal dat de Erfgoed Prijs Leusden wordt uitgereikt. Deze gebeurtenis is een initiatief van de gemeentelijke monumentencommissie om het plaatselijk erfgoedbeleid te stimuleren en het draagvlak ervoor te vergroten. Het is de bedoeling de prijs tweejaarlijks als waardering en beloning uit te reiken aan een eigenaar die respectvol met zijn/haar Leusdens historisch erfgoed omgaat. De Erfgoed Prijs Leusden 2014, zou aanvankelijk op 14 november plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege trieste omstandigheden in èèn van bij de prijs betrokken families.

Jan van Reemst krijgt 'zijn' boek

LEUSDEN - Voorzitter Ronald Polak van de Historische Kring Leusden overhandigde donderdag het eerste exemplaar van het boek 'Bij de beuk linksaf' aan Jan Reemst. Het is geschreven door José Huurdeman. Zij tekende het verhaal op van Reemst op, een boerenzoon uit den Treek, die als jongen van zeven tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vader schillen ophaalde in Kamp Amersfoort.Het boek is uitgegeven door de Historische Kring Leusden met steun van de landgoederen Den Treek-Henschoten en De Boom. Het telt ruim 160 bladzijden met veel historische foto's en is verkrijgbaar bij de Historische Kring Leusden, bij de Boekhandel van de Vlist op de Hamershof, Bruna op de Hamershof , De Readshop op de Biezenkamp, Dirk in Leusden Zuid/Tabaksteeg. In Amersfoort bij: Boekhandel Veenendaal op de Langestraat en De Algemene Boekhandel op de Leusderweg.

Klik hier om de film van de presentatie te bekijken