Vergeten historische gemeentevlaggen

oude gemeentevlag leusden

In Bibliotheek Eemland aan de Hamersveldseweg hangen twee onbekende vlaggen van de voormalige gemeenten Leusden en Stoutenburg. In 1969 werden deze agrarische gemeenten samengevoegd.

De Historische Kring Leusden heeft over de samenvoeging, precies vijftig jaar geleden, een expositie ingericht met zegels, stempels, relatiegeschenken en andere interessante voorwerpen. Ook hangen er de officiële portretten van de burgemeesters, gesierd met hun ambtsketen. Leusden en Stoutenburg waren maar kleine gemeenten en beide hadden dezelfde burgemeester en ambtenaren. Net nu deze expositie loopt zijn twee -vergeten- gemeentevlaggen van voor 1969 uit de archiefdozen tevoorschijn gehaald.

oude gemeentevlag Stoutenburg
Oude gemeentevlag van de gemeente Stoutenburg

Linksboven staan de officiële wapens van de gemeenten afgebeeld. De vlag met de burcht is uiteraard die van Stoutenburg. De drie gekleurde banen verwijzen naar de Provincie Utrecht; tegenwoordig zijn de provinciekleuren rood en wit, maar tot 1952 hoorde ook oranje daarbij.

Vermoedelijk dateren de vlaggen uit 1938. Koningin Wilhelmina was toen 40 jaar koningin en zij werd gehuldigd door jongeren uit alle Nederlandse gemeenten. Elke delegatie kreeg een eigen speciaal gemaakte gemeentevlag mee. Bij deze datering hoort overigens wel een vraagteken. Op de Leusdense vlag staat namelijk het gemeentewapen afgebeeld, dat in 1951 officieel werd vastgesteld. Dan kan de vlag moeilijk uit 1938 dateren, tenzij dat wapen ook al eerder in gebruik was. Of dateert de vlag pas van na 1951? De Historische Kring Leusden gaat deze zaken uitzoeken. Op de expositie in het boerderijgedeelte van de bibliotheek kan iedereen zien welke wapens sinds 1816 gebruikt werden en volgen hoe en waarom de gemeentewapens in de loop der tijd veranderden.

Bibliotheek Leusden, expositie in het boerderijgedeelte van de bibliotheek, Hamersveldseweg 77 in de Hamershof. Het volledige persbericht is ook te lezen in de Leusderkrant.

Meer lezen

Leusden Toen-mei 2022
LeusdenToen

Leusden Toen Jaargang 38 nr.2 – mei 2022

In dit nummer van Leusden Toen aandacht voor het orgel van de Dorpskerk in Leusden-Zuid dat bestond vorig jaar 150 jaar. Verder een artikel over Willem V en zijn Leusdense jachtvelden, ruim 200 jaar geleden en een artikel over de jacht op bodemschatten met een metaaldetector, anno 2022.

voorjaarslezing; boek van Hans Onderwater voorkant-geddes
HKL

lezing over voedselconferenties in Achterveld op 28 en 30 april 1945

Het bestuur nodigt u van harte uit voor deze lezing op 28 april 2022. In Achterveld werd de voedseldropping in West-Nederland voorbereid. Historicus Hans Onderwater MBE uit Barendrecht plaatst deze belangrijke gebeurtenis in een historisch kader. Hij schreef diverse boeken over Operatie Manna.
Locatie: De Roskam, Hessenweg 212, 3791 PN Achterveld.
De aanvang is om 20.00 uur en de avond is vrij toegankelijk.
In de pauze krijgt u koffie of thee aangeboden.