Vilderskerkhof opgeknapt door gemeente Leusden

opening Vilderskerhof

Het Vilderskerkhof tegenover de Emelaarseweg 1 in Stoutenburg is officieel geopend door wethouder Erik van Beurden nadat het gemeentelijk monument een grondige opknapbeurt heeft gehad. Meer informatie is te lezen op de pagina monumenten in Leusden.

Een nieuwe omheining, hek en beplanting sieren het voormalige kerkhofje waar vooral landlopers werden begraven. Wethouder van Beurden: ,,Samen met de omwonenden en Historische Kring Leusden hebben we dit bijzonder stukje lokale geschiedenis uit de vergetelheid gehaald. Ik ben trots dat we ons mooie landschap laten leven. De plek is uitnodigend en wandelaars van het Klompenpad kunnen hier genieten van de natuur en van ons erfgoed.” 

Vilderskerhof bord
Het Vilderskerkhof in Stoutenburg

SIMPIE De begraafplaats is in de volksmond ‘Het Vilderskerkhof’ gaan heten, omdat hier vooral vilders werden begraven. Vilders waren landlopers die in ruil voor een slaapplek onder andere hielpen met het villen van dieren. Er waren ook landlopers die schoenveters, naalden of muizenvallen probeerden te verkopen. Simpie is wellicht de bekendste landloper die op het Vilderskerkhof begraven werd. Toen hij nog leefde trok hij rond met een bos biezen op zijn rug, omdat hij stoelenmatter was. Op het vernieuwde Vilderskerkhof staat een bord ter nagedachtenis aan Simpie.

Vilderskerkhof oude bord
Het oude bord van Het Vilderskerkhof

Meer lezen

leden vergadering cartoon
HKL

ledenvergadering geannuleerd

Onder voorbehoud was de ledenvergadering  van de Historische Kring Leusden aangekondigd voor 18 mei 2021. De situatie met Covid laat helaas niet toe dat deze

Toren Oud-Leusden met gerestaureerde haan
Uit de pers

Haan op toren Oud Leusden opnieuw verguld

De kerktoren op de begraafplaats in Oud Leusden heeft haar kruis, de gouden pijnappel en gouden windhaan sinds vrijdag 7 mei 2021 weer terug. Eind