VITRINES

Historische Kring Leusden

Heeft uw bedrijf, vereniging of organisatie in de komende jaren een jubileum te vieren en wilt u ook een exposite in één van onze vitrines? Neem dan contact op met het secretariaat van de Historische Kring Leusden. Een bestuurslid van de vitrinecommissie zal dan met u overleggen of er mogelijkheden zijn.

De Historisch Kring Leusden heeft op meerdere locaties exposities ingericht. De onderwerpen en locaties van de exposities aangevuld met enkele foto’s zijn hieronder te bekijken.

Bibliotheek / boerderij Nieuw Langebeek

Expositie HKL over de bevrijding

De expositie bestaat uit de volgende onderdelen:

  •  Voorwerpen in de vitrine, zoals een jurkje van een bruidsmeisje gemaakt van parachutestof.
  • Beeldverhaal over wederopbouwboerderijen aan de hand van boerderij Midden Hagenouw.
  • Gedichten over vrijheid, gemaakt door leerlingen van groep 8 van Het Kompas.

Bibliotheek Leusden

Expositie HKL over 75 jaar Bevrijding
Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding zijn uit het hele land foto’s ingezonden voor een expositie in de Tweede Kamer.  Er waren voorrondes in alle provincies en er werden honderd foto’s geselecteerd.  De Historische Kring Leusden stuurde twaalf foto’s in.  Deze twaalf  ingezonden foto’s hangen in de bibliotheek links naast de balie. Uiteindelijk kwam één foto in aanmerking voor het landelijke project.
 
Van de 100 foto’s waren er overigens meer in Leusden genomen. Andere organisaties leverden ook foto’s over situaties in onze gemeente, zoals de inundatie bij Asschat en foto’s van Kamp Amersfoort. Deze foto’s zijn op in100fotos.nl te zien.  

Boerderij Groot Zandbrink

Vliegtuigcrash 1943​

Op Groot Zandbrink is een vitrine van de Historische Kring Leusden opnieuw ingericht met informatie over de vliegtuigcrash 1943 en het monument.

Antares MFC / Bibliotheek Eemland

Vliegtuigcrash 1943​

Eén van de vitrines uit Groot Zandbrink is, met de brokstukken van de op 3-2-1943 in Leusden gecrashte bommenwerper verhuisd naar Antares.

Foto's van de exposities